Afsluiting succesvolle e-bikepilot bij Van Hall Larenstein

Inzicht in reisgedrag: 10 weken reizen met e-bike of speed-pedelec

ebike actie van hall

logoInterregOp 4 juli heeft de Provincie Gelderland de afsluiting van de succesvolle e-bike pilot in samenwerking met Van Hall Larenstein gevierd. In september 2016 is de pilot van start gegaan in samenwerking met Van Hall Larenstein en Sparta. Tijdens de pilot mochten gebruikers e-bikes gebruiken om de afstand van 6 kilometer tussen Arnhem Centraal en Van Hall Larenstein te overbruggen.

Deze pilot is uitgevoerd in het kader van het CHIPS-project. Het CHIPS-project is een programma vanuit het Europese subsidiefonds INTERREG NWE. Samen met een consortium vanuit vier landen (Nederland, België, Duitsland en Noord-Ierland) onderzoekt de Provincie Gelderland het nieuwe mobiliteitsproduct: de snelfietsroute. Provincie Gelderland is binnen CHIPS onder andere verantwoordelijk voor onderzoeken naar de schakel tussen openbaar vervoer en snelfietsroutes.

Pilot over multimodale trip

Aan het eind van het project hebben we meer inzicht in of en hoe de forens een multimodale trip wil uitvoeren. De locatie Van Hall Larenstein was in het bijzonder geschikt omdat de buslijn die de school verbindt met Arnhem Centraal overvol is. Door de pilot werd het aanbod aan mogelijkheden vergroot. De pilot was ingericht om een gezond, betrouwbaar en flexibel alternatief te bieden aan werknemers en studenten die voorheen reisden met de auto of trein en bus.

Inzicht in reisgedrag 

Een vloot van 21 e-bikes en vier speed-pedelecs zijn per periode verdeeld over 25 werknemers en studenten. Elke groep kreeg de e-bikes tien weken tot hun beschikking. De belangrijkste voorwaarde om mee te doen, was het invullen van drie enquêtes en het accepteren van een GPS-tracker op de fiets. De enquêtes geven ons inzicht in het oude reisgedrag van de gebruikers, hoe de toegang tot e-bikes hun reisgedrag heeft veranderd en wat de lange termijneffecten van de pilot zijn. Een voorlopige conclusie is dat er een verschil ontstaat tussen forensen die de e-bike alleen gebruikten voor natransport en forensen die zagen dat de e-bike hen in staat stelde om het hele stuk tussen van Hall Larenstein en thuis te fietsen.

De eindresultaten van deze pilot worden opgenomen in de Cycling Highway Manual waar het CHIPS-project naartoe werkt. Dit wordt de handleiding voor het plannen, ontwerpen, onderhouden, marketen en monitoren van de snelfietsroute.

21 e-bikes cadeau

Naast het vieren van een succesvolle pilot, heeft de Provincie Gelderland de 21 e-bikes geschonken aan de school. Dit betekent dat de enthousiaste deelnemers volgend jaar nog steeds gebruik kunnen maken van de e-bikes. Waardevolle opbrengsten van de pilot blijven op deze manier bewaard.