Liever op de e-bike dan dringen in de bus

Kevin Jacobs, student logistiek en economie aan de HAN Nijmegen en deelnemer aan de e-bikeactie

Kevin Jacobs

Met de racefiets van Arnhem centrum naar de studie in Nijmegen, dat was het oorspronkelijke idee van Kevin. Dat bleek niet erg praktisch te zijn. Voor alledaagse ritjes is zo’n lichte racefiets te kwetsbaar. En ook niet echt handig om een laptop mee te nemen. De e-bike-probeeractie bij de HAN kwam als geroepen.

Kevin: “Door de e-bike ben ik veel meer gaan fietsen. Het is veel gemakkelijker en sneller dan een gewone fiets, ik haal zelfs scooters in. E-biken spaart echt tijd omdat je razendsnel op je bestemming bent. Bovendien hoef je niet te wachten of over te stappen en je stopt voor de deur. Er is geen drempel meer om de fiets te pakken. Ik fiets fluitend 20 kilometer naar de HAN of 10 kilometer naar mijn ouders. Tijdens de probeerperiode van vier weken heb ik zo’n 400 kilometer gefietst. E-biken past helemaal bij mijn levensstijl.”

Buiten heb je alle ruimte

Kevin is een echt buitenmens. Hij zoekt het hele jaar bewust de buitenlucht op. “Buiten bewegen geeft mij een goed gevoel. Op de fiets kom ik veel vrolijker thuis. Dan sluit ik de dag op een positieve manier af. Met een muziekje, de heuvels over. Het is echt heerlijk! Ook bij slecht weer want op de e-bike ben ik er toch zo. Dringen in overvolle treinen en bussen tussen chagrijnige mensen is niet echt mijn ding.” Toch waren er niet veel studenten die een e-bike wilden proberen. “Klopt! Studenten zijn gemakzuchtig. En over fietsen wordt lacherig gedaan, het heeft geen hip imago.”

Sparen voor een e-bike

Kevin leverde na vier weken met veel tegenzin zijn geleende e-bike weer. “Ik was erg tevreden over mijn Puch. Mensen gaven me vaak complimenten over die mooie fiets. Na de proefperiode wilde ik deze e-bike direct overnemen. Maar dat kon toen niet omdat de actie nog liep. Dus ik wacht geduldig af totdat ik wel een gebruikte e-bike kan kopen. In het nieuwe schooljaar ga ik in ieder geval een baantje zoeken om te sparen voor mijn eigen exemplaar.”