Bijeenkomst Gelders Platform Milieu over mobiliteit van de toekomst

Met mooi resultaat: veel nieuwe inzichten voor de toekomst

mobiliteit van de toekomst

Op 9 november stond het Gelders Platform Milieu in het teken van mobiliteit van de toekomst.

Olof Mudde, de dagvoorzitter, zette ons aan het denken door vragen te stellen aan groepen met ingebeelde leeftijden van 20, 50 en 80 jaar in Singapore en Borculo: “Wat doe jij dan in 2040 op een dinsdagmorgen, hoe verplaats je je daar dan?” en “Wat doet dat met het milieu en jouw gezondheid?”

In 2030

Hans Jeekel, hoogleraar aan de TU Eindhoven, nam ons mee naar 2030. Dan zal benzine en diesel in de (binnen-) stad verboden zijn. Elektrisch rijden, mobiliteitsdiensten en zelfrijdende auto’s nemen het over. Daardoor kan veel parkeerruimte vervallen en omgetoverd worden tot groen leefgebied. In zo’n stad kun je prima fietsen, wandelen en ontspannen.

Gedrag van de mens

Bea Schouten, gedeputeerde in de provincie Gelderland, volgde met een inspirerend verhaal over het gedrag van de mens. Hoe verander je bepaalde gewoonten? Hoe bereik je een gezonde leefomgeving en duurzame mobiliteit? We kunnen gedrag veranderen. Kijk maar naar jonge mensen in de stad die geen eigen auto meer willen. Dan verkent ze met ons hoe we een betere toekomst kunnen realiseren door onder andere meer groen in de stad, minder auto’s en dus meer prettige leefruimte.

Interessante discussies

Hierna gingen we in groepjes langs drie onderwerpen. Dit leverde interessante discussies op.

  • Joost Roeterdink, provincie Gelderland, lichtte het project “New Ways” toe. Via koppeling van data kijken partijen hoe je op een aantal internationale transportcorridors kan komen tot bundelen van lading.
  • Arnoud Crommelin, provincie Gelderland, vertelde over “Mobility As A Service” (MAAS). Een digitale dienst voor toegang tot alle vervoer, afgestemd op individuele behoeften.
  • Mark van Kerkhof van APPM gaf een presentatie over slimmer werken door reistijd te voorkomen. Het nieuwe APPM kantoor komt bij het centraal station in Rotterdam, ze vergaderen online, hebben schone auto’s en voor iedereen is er een treinkaart. Dit alles onder het mom van “Practice what you preach.

Wij kijken terug op een leuke ochtend die ons weer veel nieuwe inzichten voor de toekomst heeft opgeleverd!

Meer informatie

Suzan van der Wielen en Louise van Karnenbeek (Provincie Gelderland, Gezonde en veilige leefomgeving), s.vander.wielen@gelderland.nl en l.van.karnenbeek@gelderland.nl